Dünyanın Şekliyle İlgili Geçmişte Öne Sürülen Görüşler
Dünyanın Şekliyle İlgili Geçmişte Öne Sürülen Görüşler, Dünyanın şekli ile ilgili görüşleri olan bilim adamları kimlerdir?, Eski insanlar dünyanın şekli ile ilgili neler düşünüyorlardı?, Dünyanın şekline ne ad verilir?, Dünyanın şeklini nasıl anlarız bir örnekle açıklayalım?
Dünyanın Şekliyle İlgili Geçmişte Öne Sürülen Görüşler
Eski Hititliler, Okyanusta yüzen dev bir kaplumbağanın üstündeki dört filin taşıdığı yarım küre şeklinde düşünürlerdi. İlk Yunan Düşünürler, dünyanın etrafını nehrin çevrelediği düz bir tepsi şeklinde düşünürlerdi. Pisagor, Aristo, Biruni, Galileo Galile ve Kepler de dünyanın küreye benzediğini iddia etmişlerdir.
Dünyanın şekli ile ilgili görüşleri olan bilim adamları kimlerdir?
Eski Hititliler, Okyanusta yüzen dev bir kaplumbağanın üstündeki dört filin taşıdığı yarım küre şeklinde düşünürlerdi. İlk Yunan Düşünürler, dünyanın etrafını nehrin çevrelediği düz bir tepsi şeklinde düşünürlerdi. Pisagor, Aristo, Biruni, Galileo Galile ve Kepler de dünyanın küreye benzediğini iddia etmişlerdir.
Eski insanlar dünyanın şekli ile ilgili neler düşünüyorlardı?
Galileo Galilei ve Pisagor, Dünya'nın geoit şeklinde olduğunu ilk savunanlar arasında yer almaktadır. Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan ilk kişi ise Portekizli kaptan Ferdinand Macellan'dır.
Dünyanın şekline ne ad verilir?
Orta Çağ'da Dünya'nın düz olduğuna inanılırdı. Hatta o yüzden Kristof Kolomb'un yapmaya çalıştığı seyahatin sonucunda Dünya'nın kenarından düşeceğinden korkuluyordu. Avrupalı bilim insanları Kolomb'un gezisinin başarısı sayesinde Dünya'nın düz olmadığını, yuvarlak olduğunu anladılar.
Dünyanın şeklini nasıl anlarız bir örnekle açıklayalım?
Dünyanın dönüşüne ve yerçekimine bağlı olarak oluşan yerküre şekli. Yerkürenin kütleçekim ve merkezkaç kuvvetlerinin etkisi altında aldığı şekildir. "'Jeoit'" adı verilen bu yüzey, karaların altından da ilerlerdiği varsayılan durgun okyanus suları ile temsil edilir.
Dünyanın yuvarlak olduğunu öne süren ilk bilim insanı kimdir?
Kutuplardan basık ve ekvatordan şişkin şekilde bir küre görüntüsüne sahiptir. Günümüzde bu şeklin ismine ise geoit denmektedir. Bu şekilde aynı zamanda belli bir açı ile Güneşin etrafında dönen dünya, uzaktan çekilmiş olan fotoğraflar eşliğinde de küre görünümü açık şekilde anlaşılmaktadır.
Dünyanın şekli ve hareketleri ile ilgili olan bilim dalının adı nedir?
İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı.
Pisagor dünyanın şekli ile ilgili neler yapmıştır?
"GeomorphaIogie" sözcüğü ile ifade edilen bu bilim dalı yeryüzünün şekillenmesini inceler. Başka bir ifade ile yeryüzü şekillerinin oluşumunda etkili olan iç ve dış kuvvetler, bunların yeryüzünün şekillenmesi üzerindeki önemini, jeomorfoloji bilim dalı araştırır.
Eskiden insanlar dünyanın kare şeklinde olduğuna inanıyorlardı doğru mu yanlış mı?
Dünyanın yuvarlak olduğunu, her gezegenin bir ekseni olduğunu ve gezegenlerin bir merkezi noktada döndüklerini söyleyen ilk kişilerden biriydi. Bu noktayı önce dünya olarak belirlese de sonradan bu düşünceden vazgeçip gezegenlerin merkezi bir ateş etrafında döndüğünü söylemiştir.
Çok eski zamanlarda insanlar dünyamızın şeklinin nasıl olduğuna inanırdı?
Hayır, Ortaçağ'daki genel görüş dünyanın küre şeklinde olduğuydu. Hatta Dünya'nın küre şeklinde oluşu, günümüzdeki “düz Dünyacı” maskaralığının aksine Ortaçağ'da pek de şüpheyle yaklaşılan ya da karşı çıkılan bir konu değildi. Dünya'nın küre şeklinde olduğu Eskiçağ'dan beri biliniyordu.
Dünyanın şeklinin küreye benzediğini ileri süren bilim insanları kimlerdir?
Geçmişte Dünya'nın Tepsi Gibi Düz Olduğuna İnanılırdı
Babilliler, Dünya'nın düz olduğuna inanırdı. Gökyüzünde, üzerlerine gök cisimlerinin yapışık olduğu yedi kristal katman olduğu fikri yaygındı. Tanrıların da en üst katlarda olduğuna inanılır ve gök kubbe kutsal sayılırdı.
Dünyanın şekli nasıl oluşmuştur?
Buna karşın Antik Yunan düşünürlerinden Pisagor ve 1500'li yıllarda yaşan İtalyan gök bilimci Galileo, Dünya'nın şeklinin küreye benzediğini fark eden bilim insanları arasındadır.
Dünyanın geoit şeklini kim buldu?
Dünyanın bu geoit şekli kendi ekseni etrafında dönüşü esnasında meydana gelmiştir. Çünkü dünya kendi ekseni etrafında dönerken merkez kaç gücüyle savrulmuştur. Bu savrulma sonuçta da dünyanın geoit bir şekle sahip olmasına neden olmuştur.