Büyük kelimesinin kökü nedir?

Büyük kelimesinin kökü nedir? Büyük kelimesinin kökü nedir?, Büyük kelimesinin kökü büyü mü?, Küçük kelimesinin kökü nedir?, Büyümek kökü isim mi fiil mi?, Kaplıyor kelimesinin kökü nedir?

Büyük kelimesinin kökü nedir?

Büyük kelimesinin kökü büyü mü?, büyük - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bedük “büyük” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bedü- “büyümek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.

Büyük kelimesinin kökü büyü mü?

Büyük kelimesinin kökü büyü mü?, büyük - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bedük “büyük” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bedü- “büyümek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.

Küçük kelimesinin kökü nedir?

Küçük kelimesinin kökü nedir?, Büyü (Büy/Büğ/Böğ) kökünden türemiştir. Etkileme, yayılma, örtme, kapatma anlamları bulunur. Büyük kelimesiyle aynı kökten gelir.

Büyümek kökü isim mi fiil mi?

Büyümek kökü isim mi fiil mi?, 2. küçük : (Far.) “kûçek”ten ← küçük (245. s.) Burada da özbeöz Türkçe olan "küçük” kelimesi Farsçaya mal edilmiştir. Bu kelime aslında Eski Türkçedeki "kiçi-" fiilinden gelmektedir. Bu kök, günümüzde "küçül-" gövdesinde yaşamaktadır; "küçü-“" fiilinin aslı (da) "kiçi-" fiilidir.

Kaplıyor kelimesinin kökü nedir?

Kaplıyor kelimesinin kökü nedir?, büyümek, eskimek (oluş fiili)

Büyük kelimesinin kökü var mıdır?

Büyük kelimesinin kökü var mıdır?, 9- kapı, kapamak, kapama, kaplamak, kapsamak, kapsam, kap, kapak, kapalı, kaplamak sözcükleri de aynı kökten gelmekte... Tümünün ortak kökü büyük olasılıkla "kap"tır (bir şeyi içinde saklamak, çevreden yalıtmak için kullanılan araç).

Büyük türemiş bir sözcük müdür?

Büyük türemiş bir sözcük müdür?, büyük - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bedük “büyük” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bedü- “büyümek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.

Telefon kelimesinin kökü nedir?

Telefon kelimesinin kökü nedir?, Merhaba; "büyük" kelimesi türemiştir. büyü- fiili, büyük olarak türemiştir.

Yarım ın kökü nedir?

Yarım ın kökü nedir?, Telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos “Uzak” ve Phone “Ses” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Türkçeye Fransızca telephone'den geçmiştir.

Kısa kelimesinin kökü nedir?

Kısa kelimesinin kökü nedir?, Eski Türkçe yarım “yarma, yarılmış şeyin her parçası” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yar- “kesme, bölme” fiilinden Eski Türkçe +Im ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yar- maddesine bakınız. Eş anlamlı yarı biçimi 13. yy'dan itibaren tüm lehçelerde mevcuttur.

Uzatmak kökü nedir?

Uzatmak kökü nedir?, Bu sözcük Eski Türkçe kıs- “sıkmak, daraltmak, cimri olmak” fiilinden Eski Türkçe +gA ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kıs- maddesine bakınız.

Salıncak türemiş mi?

Salıncak türemiş mi?, uza- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe uza- “uzun olmak, uzaklaşmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *uz biçiminden Eski Türkçe +(g)A- ekiyle türetilmiştir.

Savaş isim mi fiil mi?

Savaş isim mi fiil mi?, salıncak - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe salġıncak veya salıncak sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Türkçe salın- veya salın- fiilinden Türkiye Türkçesi +AcAk ekiyle türetilmiştir.

1 Euro Kaç TL