Derdest Ne Demek

Derdest Ne Demek Derdest Ne Demek, Hukuk da derdest ne demek?, Derdest Türkçe anlamı nedir?, Derdest dava nasıl olur?, Derdest ne demek Osmanlı?, Derdest etmek zorundayız ne demek?, Dava ne zaman derdest olur?, Derdest ne demek idari yargı?

Derdest Ne Demek



Hukuk da derdest ne demek?

Burada vurgulamak gerekir ki hukuki anlamda derdest ne demek ya da diğer bir deyişle derdestlik hali, konusu ve tarafları aynı olan bir davanın kesinleşmeden aynı ya da başka bir mahkemede yeniden açılması halini ifade eder. Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde derdestlik durumu bir itiraz içerir.

Derdest Türkçe anlamı nedir?

Farsçada -der eki, bir şeyin içinde ya da üzerinde anlamına gelirken dest kelimesi el demektir. Derdest sözcüğü ise birini alıp götürme, yakalama, zorla alıkoyma ve ele geçirme gibi anlamlara gelir. Derdest kelimesi, polisler için kullanıldığında tutuklamak ve gözaltına almak manasına gelir.

Derdest dava nasıl olur?

Davanın Derdest Olması Ne Demek? Davanın derdest olmasından kasıt, geçmişte açılmış ve halihazırda görülüyor olmasıdır. Medeni usul hukuku bakımından dava şartı kabul edilen derdestlik, geçmişte açılmış ve halen görülen bir davayla tarafları, konusu ve sebebi aynı olan bir ikinci davanın açılması halidir.

Derdest ne demek Osmanlı?

Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Timar sistemi, Derdest defterle- ri, Ayntâb (Antep). Elde etme, tutma mânâsına gelen derdest, Osmanlı timar sisteminde timar geli- rini elinde tutan, timara sahip olan kişiyi ifade etmek için kullanılır.

Derdest etmek zorundayız ne demek?

Derdest etmek deyimi günlük hayatta durumları ifade eden anlamda kullanılan deyimlerdir. Derdest etmek deyimi anlamı şu şekilde ifade edilmektedir: Bir kanun kaçağının veya kanun, hukuk açısından tehlikeli olanın zor kullanarak etkisiz hale sokulmasıdır.

Dava ne zaman derdest olur?

Derdest bir davanın ilk koşulu, tarafları, müddeabihi ve dava sebebi aynı olan bir davanın daha önce açılmış olmasıdır. İkinci koşulu ise daha önce açılmış bulunan davanın hâlen görülmekte olması, kesin hükümle sonuçlanmamış olmasıdır.

Derdest ne demek idari yargı?

Derdestlik, medeni usûlde olduğu gibi idari yargıda da kamu düzenine ilişkin bir dava şartıdır. Buna göre, yargılamanın her aşamasında taraflarca ileri sürülebilir veya hâkim tarafından re'sen dikkate alınabilir. Bize göre, kesin hüküm gibi derdestlik de ilk incelemede bakılacak hususlardandır.

Davanın derdest olmaması ne demek?

Derdestlik, askıda olma ya da askıda kalma durumu olarak bilinir. Devam eden bir dava varsa ve henüz kesin bir hüküm verilmemişse bu dava derdest halde demektir. İcrada derdestlik ise icranın henüz bir karara bağlanmaması anlamındadır. İcra davası açılan kişi için henüz icra hükmü verilmemiş demektir.

Kesinleşmemiş dava derdest midir?

Yargıtay 6.Hukuk Dairesi E:2014/847 K:2014/10869

Mahkemenin davanın açılmamış sayılmasına ilişkin kararı henüz kesinleşmemiş olsa bile derdestlik durumu son bulur. Dava, yenileme süresinin bittiği tarihte kanundan dolayı açılmamış sayılmıştır.


Derdestlik hangi durumda olur?

Derdestlik itirazı, tarafları veya konusu bakımından halihazırda açılmış ve halen görülmekte olan bir davanın aynı veya bir başka mahkeme önünde ikinci kez açılmasına yapılacak olan itirazı ifade etmektedir.

1 Euro Kaç TL