Mahsup Ne Demek

Mahsup Ne Demek Mahsup Ne Demek, Mahsup etmek ne demek?, Hukukta mahsup etmek ne demek?, Mahsup ne demek TDK?, Mahsup ücret ne demek?, Mahsuplaşma ne anlama gelir?, Mahsuben hesaba yatan para ne demek?, Mahsup neden yapılır?

Mahsup Ne Demek



Mahsup etmek ne demek?

Sözlük anlamı “sayışma” olan mahsup; bir alacağı doğuran olayla bağlantılı olarak alacaklının elde etmiş olduğu bazı menfaatlerin ya da borçlunun katlanmış olduğu külfetlerin alacaktan indirilmesidir. Kısacası mahsup işlemi alacağın gerçek, net miktarının belirlenmesine yönelik olarak yapılan bir hesap işlemidir.

Hukukta mahsup etmek ne demek?

Borcunu alacağından düşürmek anlamına gelen mahsup ceza hukukunda, şahsi hürriyeti sınırlamaya ilişkin sürelerin mahkumiyet ile belirlenen ceza süresinden düşürülmesidir. Ceza yasaları kişilerin hürriyetlerini illa hapis cezası ile sınırlamaz.

Mahsup ne demek TDK?

Arapça kökenli olarak öne çıkan mahsup sözcüğü, Türkiye'de çok fazla değerlendirilmektedir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman bu kelimenin anlamı, 'Hesaplanmış, hesap edilmiş' şeklinde karşılık buluyor.

Mahsup ücret ne demek?

Müşterinin TL olarak iade alacağının oluşan faturasından düşülen bedelidir.

Mahsuplaşma ne anlama gelir?

Sözlük anlamı hesap etmek, borcunu alacağından düşmek olan mahsuplaşma kelimesi, lisanssız güneş enerjisi santralleri konularında sıklıkla kullandığımız bir kelime.

Mahsuben hesaba yatan para ne demek?

MAHSÛBEN. (ﻣﺤﺴﻮﺑﺎً) zf. (Ar. maḥsūb “hesâba geçirilmiş”in tenvinli şekli maḥsūben) Hesâba geçirilmek veya alacağa sayılmak üzere: Parasını verdikten sonra defteri isteyip borcuna mahsûben iki lira teslim eder (Fâik Reşat).

Mahsup neden yapılır?

Mahsup fişi, kasa hesabında bir hareket olmadığında, kasa hesabı dahilinde olmayan bir işlem olduğunda yani işletmenin nakitlerini ilgilendirmeyen ve herhangi bir gelir gider söz konusu olmayan bir durumda düzenlenen muhasebe fişi türüdür. Tahsil ve tediye fişinde kasa hesabı bulunmaktadır.

Mahsup nasıl yapılır?

Mahsup işleminin yapılabilmesi için hükmedilen cezanın kesinleşmiş olması ve aynı zamanda infaz kabiliyetine haiz bulunması gerekir. Mahsup işlemi yapılabilmesi için mahkeme tarafından bir karar verilmiş olması gerekir. Bu karardan sonra infazı icra eden savcılık tarafından mahsup işlemi yapılabilecektir.

Mahsup kararını kim verir?

Mahsup konusunda karar vermeye yetkili ve görevli mahkeme; sanığın işlemiş olduğu ikinci suç nedeniyle yargılamasını yapan ve sanığın kesin olarak mahkûmiyetine karar veren mahkemedir.

Mahsup kararı ne demek?

Mahsup TCK 63 düzenlemesinde yer almış olup, mahsup ile amaçlanan; kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmaksızın kişilerin hürriyetinin kısıtlanması halinde tutulu olarak geçirdiği süreler sebebiyle hürriyetinden mahrum kaldığından ortaya çıkan bu haksızlığı gidermektir.

1 Euro Kaç TL