Tulum Müzik Aleti

Tulum Müzik Aleti Tulum Müzik Aleti, Müzik aleti olan tulum nedir?, Tulum nasıl bir müzik aletidir?, Tulum müzik aleti nereye ait?, Tulum müzik aleti neden yapılır?, Tulum ve gayda arasındaki fark nedir?, Tulum Türk çalgısı mıdır?, Tulum hangi tür müziklerde kullanılır?

Tulum Müzik Aleti



Müzik aleti olan tulum nedir?

Tulum genellikle bölgenin dağ köylerinde kullanılan bir çalgıdır. Tarihiyle ilgili kesin bir bilgi olmamakla birlikte yörenin en eski nefesli çalgısıdır. Genellikle düğünlerde, şenliklerde ve yol havalarında(yaylaya çıkış) çalınır. Temel olarak “dudula”(ağızlık), “gövde” ve “nav” bölümlerinden oluşur.

Tulum nasıl bir müzik aletidir?

Tulum, Gümüşhane'de, şehir merkezinin doğusunda bulunan Merkez ilçe köylerinin genelinde davul-zurnayla beraber geleneksel çalgıdır. Önceleri bu yörede yoğun olarak çalınmakta olan tulum günümüzde yerini daha çok davul-zurnaya bırakmıştır ancak bazı Gümüşhane köylerinde yoğun olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

Tulum müzik aleti nereye ait?

Tulum, yoğun olarak Anadolu'nun kuzeydoğusunda, Rize'nin Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerinde çalınmakla beraber; Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Şavşat ilçelerinde icra edilen nefesli bir saz olup yöresel bir çalgı aletidir.

Tulum müzik aleti neden yapılır?

Tulum yapımında oğlak derisi daha çok tercih edilir ve tüyleri temizlendikten sonra ayaklar son kısımlardan kesilir. Ters (çevrilip ters bağlandıktan sonra) kesit bağlantısı daha iyi görünür. Ön ayaklardan birine tahta boru- lülük arka ayaklardan birine de nav bağlanır. Böylece tulum dediğimiz alet meydana gelir.

Tulum ve gayda arasındaki fark nedir?

Tulumun tek bir kolu varken gaydanın birden çok kolu bulunur. Ayrıca gaydanın farklı pes sesleri kontrol edebilen ayrı bir borusu vardır ancak tulumda bu boru bulunmaz ve iki müzik enstrümanı arasındaki en büyük ses farkı da burada ortaya çıkar. Gayda buna ek olarak, tuluma kıyasla daha yankılı bir sese sahiptir.

Tulum Türk çalgısı mıdır?

Tulum Türkiye'de özellikle Karadeniz bölgesinin Rize ilinde yaşayan etnik Laz-Hemşin kültürüne ait nefesli bir çalgı aletidir.

Tulum hangi tür müziklerde kullanılır?

Tulum Doğu Karadeniz bölgesinde çoğunlukla “Yol Havası”, “Horon”, “Atma Türkü” ve “Destan” olarak isimlendirilen geleneksel müzik türlerinin icra edildiği geleneksel olarak düğünler, yayla göçleri, uğurlamalar, karşılamalar, bayramlar ve çeşitli etkinliklerde kullanılan bir çalgıdır.

Tulum çalana ne denir?

Tulum ile dem tutan parçaya “ nare” ezgiyi çalan parçaya “ zimok “ denir.

Tulum çalmak kolay mı?

Bu enstrüman, doğal malzemelerden yapılmıştır ve boru şeklindeki bir gövdeden oluşur. Gövdenin üst kısmı, bir balon gibi şişirilebilir ve çalmak için ağızlıkla üflenir. Tulum çalgısı, genellikle tek bir melodi çalabilen bir enstrümandır ve bu nedenle müzik aletleri arasında en basit yapıya sahip olanlarından biridir.

Tulum ne işe yarar?

Tulumların temel işlevi ise, vücut ısısının kaybedilmesini önlemek oluyor. Uyku tulumu içeriye soğuk havanın girmesini de engelleyerek içerideki ısının korunmasını sağlıyor. Tulumlar farklı mevsim koşullarına göre farklı sıcaklık değerleri taşıyor.

1 Euro Kaç TL