Tasavvufta Vâridât ne demek?
Tasavvufta Vâridât ne demek?,
Tasavvufî bir terim olarak vârid, kul irade etmeden, kendi katkısı bulunmadan, kalbine gelen bir mânâ demektir. Allah'tan gelen ilhama, feyze vârid-i Hak, ilimden (şeriattan) gelen vâride, vârid-i ilim denir. Hak'tan gelen feyz ve ilhama vâridât-ı İlahiye, vâridât-ı Rabbâniye de denir (Cebecioğlu 2004: 688). Varidat neyi anlatıyor?
Varidat neyi anlatıyor?,
Şeyh Bedreddin'in kalbine doğan manayı kaleme aldığı eserinin ana konusu Allah, kâinat ve insan ilişkisidir. İçe veya gönle doğan anlamında ki “Vâridat”, sufilerin sülûkları arasındaki hallerinin bir terennümüdür. Tasavvufta vâridat geleneği dini tecrübenin bir vec- hesini oluşturmaktadır. Varit ne demek din?
Varit ne demek din?,
Sâlikin kalbine ansızın gelen hal, ilham anlamında tasavvuf terimi. Feyiz yoluyla insanın kalbine ulaştırılan bilgi. Vâât etmek ne demek?
Vâât etmek ne demek?,
Vaat etmek bir şeyleri yapacağına dair konuşmalar yapmak ya da sözler vermek demektir. Vaat etmek genelde bir işi yapacağına dair söz vermek ve karşı tarafta bir beklenti oluşturmak anlamındadır. Vâkıât nedir?
Vâkıât nedir?,
Hanefî literatüründe bu özel terim anlamıyla nevâzil kelimesi yerine aynı anlamı taşıyan vâkıât ve havâdis terimleri de kullanılır. Bu üç kelimenin de tekil halleri "sonradan veya aniden meydana gelen" anlamını içerir. Vahdeti Mevcut ne demektir?
Vahdeti Mevcut ne demektir?,
İslam Tasavvufu'nda Muhyiddin-i Arabi (ö.1241) ve Sadreddin-i Konevi (ö.1274) gibi düşünürler tarafından sistemleştirilmiş olan Vahdet-i Vücud anlayışına göre ise Bütün kainat ve eşya bu Tanrı'nın Mutlak varlığına bağlı olarak mevcut bulunmaktadır, dolayısıyla tüm vücud tek bir varlıktan ibarettir (Şapolyo, 2006: 135). Risaletul Varidat kimin?
Risaletul Varidat kimin?,
Şeyh Bedreddin'in Tefsir, Fıkıh, Nahiv ve Tasavvuf gibi alanlarda birçok eseri bulunmaktadır. Vâridât adlı eseri ise Tasavvuf literatüründe en çok tartışılan kitaplar arasında yer almaktadır. Varidat eseri kime aittir?
Varidat eseri kime aittir?,
Varidat-ı Süleyman - Çedikçi Süleyman Çelebi, Enis Behiç Koryürek - İkinci El Kitap - kitantik | #143200300461. Varidat ı Süleyman kimin eseridir?
Varidat ı Süleyman kimin eseridir?,
Mizan, kelime anlamı olarak terazi demektir. İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'da mizanla ilgili bazı ayetler vardır. Bunlar, Enbiya Suresi 47. ayet ve Mü 'minun Suresi 102-103. ayetlerdir. Mizan ne anlama gelir?
Mizan ne anlama gelir?,
Mizan TDK açısından, 'tartı, ölçü veya terazi' şeklinde anlatılmaktadır. Özellikle ticari açıdan çok sık kullanılan bir kelime olarak öne çıkıyor. Bir tüccar açısından ticari durumunun ve işin genel sonucunu göstermek amaçlı yapılan bir hesaplamadır. Bu hesaplama neticesinde eksiler ve artıların dengelenmesi amaçlanır. Mizanda ne demek?
Mizanda ne demek?,
Mükelleflerin iman ve amellerinin kıyamet gününde değerlendirilmesini sağlayan şey anlamında Kur'an terimi. Mizan günü ne demek?
Mizan günü ne demek?,
Allaha kulluğun manası vav'da yer bulur. "Vav gibi olmak" yani kulluğunu bilmek, secdeye kapanabilmek demektir. - Kur'an-ı Kerim'de vav ile başlayan ayetlerde yemin edilmiştir. Vav harfi 'Yemin' anlamında, "Sana yöneldim, sana güvendim” anlamındadır.