Ayasofya Camii Bilgi Kısa

Ayasofya Camii Bilgi Kısa Ayasofya Camii Bilgi Kısa, Ayasofya Camii ne amaçla yapılmıştır kısaca?, Ayasofya Camii Kim Yaptı?, Ayasofya Camii'nin özellikleri nelerdir?, Ayasofya Camii hikayesi nedir?, Ayasofya'nın en önemli özelliği nedir?, Ayasofya'da Kimin mezarı var?

Ayasofya Camii ne amaçla yapılmıştır kısaca?

Ayasofya, Bizans mimarisinin baş eseri olmakla birlikte, pagan, Doğu Ortodoks, Roma Katolik ve Sünni etkilerinin sentezi olan bir yapıdır. 15 yüzyıl boyunca ayakta duran bu yapı sanat tarihi ve mimarlık dünyasının baş yapıtları arasında yer alır ve büyük kubbesiyle Bizans mimarisinin bir simgesi olmuştur.

Ayasofya Camii Kim Yaptı?

Ayasofya, müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından 24 Temmuz'da Müslümanlar için ibadete açıldı. Yaklaşık 1500 yıl önce manastır olarak inşa edilen Ayasofya, Hristiyanlık inancına mensup kişiler için kutsal bir mekan olarak görülüyor.

Ayasofya Camii'nin özellikleri nelerdir?

Dikdörtgen bina Dış Narteks (giriş), İç Narteks ve Naos (En Kutsal Alan)olarak üç ana bölümden oluşuyor. Bu özelliği ile Kudüs'deki Süleyman tapınağı ile benzerlik gösteriyor. Ayasofya'nın 31,7 m çapındaki ana kubbesi yerden 55,6 metre yüksekliktedir. Tümüyle tuğla ve harç ile örülen kubbe 163 derecelik yapıya sahip.

Ayasofya Camii hikayesi nedir?

Ayasofya günümüzden yaklaşık 1500 yıl önce inşa edilmiş bir tarihi yapıdır. Ayasofya Camii Bizans imparatoru olan 1. Justinianus tarafından 532 ve 537 yılları arasında inşa ettirilmiş bir tarihi katedral ve bazilikadır. Bazilika planlı şekilde inşa edilen bu tarihi yapı 1054 yılında bir Rum Ortodoks katedrali olmuştur.

Ayasofya'nın en önemli özelliği nedir?

Ayasofya dünyanın en eski katedrali. Ayrıca en hızlı inşa edilen katedral olarak da biliniyor. Sevilla Katedrali inşa edilinceye kadar dünyanın en büyük katedraliydi, günümüzde ise dünyanın en büyük dördüncü katedrali. Osmanlı baş mimarı Mimar Sinan, 1573'te Ayasofya'nın kubbesini onarmıştır.

Ayasofya'da Kimin mezarı var?

II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.

Ayasofya ismini kim koydu?

Yapının ismini de Justinianus vermiştir. Yapı inşasından bu yana sayısız afet ve savaş atlatmış, pek çok değişikliğe uğramış olsa da hala Ayasofya ismini muhafaza etmektedir.

Ayasofya niye bu kadar önemli?

Döneminin En Büyük Yapısı Dediğimiz gibi, Ayasofya hem dünyanın en eski katedrali hem de dünyanın en hızlı inşa edilen katedrali. Ayrıca yapıldığı dönemden itibaren 1000 yıl boyunca, İspanya'daki Sevilla Katedrali (1520) tamamlanana kadar da dünyanın en büyük katedrali olma ünvanını korumuş bir mega yapı.

Peygamber Efendimiz Ayasofya için ne dedi?

“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”

Ayasofya Camii ismini nereden almıştır?

Ayasofya, "Aya" ve "Sofya" kelimelerinin birleşimi olarak yazılmaktadır. Bu kelimelerden "Aya" sözcüğü "Kutsal, Azize" anlamlarına gelirken "Sofya" sözcüğü ise Eski Yunancada "Bilgelik" manasına gelir. Sofya kelimesi Eski Yunancada "Sophos" kelimesinden türemiştir.

1 Euro Kaç TL