Diyarbakır Yöresel Kıyafetleri

Diyarbakır Yöresel Kıyafetleri Diyarbakır Yöresel Kıyafetleri, Diyarbakır'ın yöresel kıyafeti nedir?, Yöresel kıyafetlerimizin isimleri nelerdir?, Kürtlerin giydiği kıyafete ne ad verilir?, Şal u Şepik ne kadar?, Diyarbakır'ın en ünlü şeyi nedir?, Diyarbakır'ın yöresel yemekleri nedir?

Diyarbakır Yöresel Kıyafetleri



Diyarbakır'ın yöresel kıyafeti nedir?

Diyarbakır yöresi aba potur kostümü ise bossa, alpaka, kadife gibi kumaşlardan yapılmaktadır. Kostüm parçaları aba potur, karçın, aba yelek, damat şalı, poplin gömlek veya altıparmak gömlek, aba şapka, keyfiye ve deri çarıktan oluşmaktadır.

Yöresel kıyafetlerimizin isimleri nelerdir?

Üst Giysiler: Harmani, salta, çuha, hırka, fermane, erkeklerde Cepken, yelek, içki/mintan. Alt Giysiler: Şalvar, don, erkeklerde; zıvka, çakşır. Bütün Giysiler: Çarşaf, üç etek, kaftan, bindallı, entari, cübbe feraca. Ayak Giysileri: sarı pabuç, çedik yemeni, çarık, mest, çepik, lapçin, merkap ve çorap.

Kürtlerin giydiği kıyafete ne ad verilir?

Kıras- Fistan (tek parça kadın giysisi), farklı renk ve tasarımlarıyla dikkati çeken yöresel kıyafetler olarak biliniyor. Erkeklerin giydiği yöresel kıyafetlere ise Şal u Şepik deniliyor. Erkeklerin yöresel kıyafetleri genellikle 3 parçadan oluşuyor.

Şal u Şepik ne kadar?

Şal u Şepik ve Kiras-Fistan olarak adlandırılan bu yöresel kıyafetler için iç piyasadaki kumaşlar kullanıldığı gibi Irak, İran ve Dubai'den getirtilen kumaşlar da kullanılıyor. Kumaş ve dikimiyle beraber bir yöresel kıyafetin fiyatı 180 TL ile 600 TL arasında değişiyor.

Diyarbakır'ın en ünlü şeyi nedir?

Diyarbakır Ulu Cami

Diyarbakır'ın tarihi yerleri denince akla ilk olarak Ulu Camii geliyor. Anadolu'daki en eski camilerden biri olan Diyarbakır Ulu Cami'nin tarihi 639 yılına dayanıyor.


Diyarbakır'ın yöresel yemekleri nedir?

Folklorun konuları arasında yer alan geleneksel dokumalar, kıyafetler ve el sanatları ilimizin gösterişli maddi kültür ürünleridir. Giyim kuşam insanın içinde yaşadığı zamana, topluma, geleneklere ve zevklere göre biçimlenmektedir. Günümüzde yöresel kıyafetler sandıklarda yer almakta ancak özel günlerde giyilmektedir.

Yöresel kıyafet ne anlama gelir?

Güney doğu anadolu bölgesinde erkekeler kısa kollu cepken, dokumlu ismaliye kuşak, fes, çizgili kuşak, heybeli çanta, deri papuç. Bayanlarda ise fes, şalvar, gömlek, işlemeli önlük, kemer ve deri papuç giymektedirler.

Güneydoğu Anadolu yöresel kıyafetleri nelerdir?

Kadıköy Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı (KALEV) gönüllü mezunlardan oluşan yapısı ile 1985 yılından bu yana eğitim alanında hizmet veren bir sivil toplum kuruluşudur.

Kaleve nedir?

Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.

Kürtlerin atası kim?

Kürt ulusal renklerinden oluşmaktadır. Arka planda, birbirine paralel ve eşit olarak sırasıyla kırmızı, beyaz ve yeşil üç renk şeridi, bunların odağında koyu sarımsı renkle toplam 21 saçaklı Kürt güneşi (Rojê Kurdî) bulunmaktadır.

SON YAZILAR
1 Euro Kaç TL