Dondurulmuş Yiyecekler

Dondurulmuş Yiyecekler Dondurulmuş Yiyecekler, Dondurulmuş gıdalar nelerdir?, Dondurulmuş ürünler sağlıklı mıdır?, Dondurulmuş gıdaları neden tüketmemeliyiz?, Dondurulmuş gıda alırken nelere dikkat etmeliyiz?, Hızlı dondurulmuş gıda Nedir?, Dondurulmuş gıdalar nasıl tüketilmeli?

Dondurulmuş Yiyecekler



Dondurulmuş gıdalar nelerdir?

Öncelikle 'Dondurulmuş gıda nedir? ' sorusuna cevap verelim. Et, süt ürünleri, balık, meyve, sebze, deniz ürünleri, püre, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin dondurulma ve daha uzun süre saklama yöntemine dondurulmuş gıda denir.

Dondurulmuş ürünler sağlıklı mıdır?

Birçok insan dondurulmuş ürünlerin taze ürünlerle aynı besin değerine sahip olmadığını düşünmektedir ancak hepsi sağlığı iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Dondurulmuş sebze ve meyveler daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Mevsiminin haricinde de keyifle tüketilebilmektedir.

Dondurulmuş gıdaları neden tüketmemeliyiz?

Olması gereken şekilde çözdürme işlemi uygulanmamış besinde mikrobiyolojik açıdan üremeler oluşabilmekte ve zehirlenmelere sebep olabilmektedir. Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir.

Dondurulmuş gıda alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Dondurulmuş gıda alırken en az -18 °C'de depolandığından emin olunuz. Ambalajın iç kısmında buz kristalleri olmamasına özen gösterin. Dondurulmuş ürünlerin satın alınması, taşınması ve evdeki dondurucuda muhafaza edilmesi sırasında ürünün çözündürülmemesine dikkat edilmelidir.

Hızlı dondurulmuş gıda Nedir?

IQF (Individual Quick Frozen) adı verilen sistem ile ürünler – 40 derecelere kadar hızlı bir şekilde soğutulur. Buradaki soğutma hızı ürünün kalitesi ve besin kaybını engelleme konusunda önemlidir. Gıdalar donduruldukları zaman, gıdaların içerisnde bulunan su tanecikleri kristal bir yapı kazanır.

Dondurulmuş gıdalar nasıl tüketilmeli?

Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.

Dondurulmuş gıdalar neden tercih etmeliyiz?

- Dondurulmuş gıdalar, gerekli ortam koşulları sağlandığında tazelerine oranla uzun süre depolanma ve korunma olanağına sahiptir. Örneğin “taze brokoli” genelde bir hafta içinde tüketilmek durumundayken, “dondurulmuş brokoli” ev tipi derin dondurucuda bile 24 aya kadar saklanabilmektedir.

Konserve mi sağlıklı dondurulmuş mu?

Önce konserveden başlayalım. Konservelinmiş ürünlerin vitamin ve antioksidan seviyesi, dondurulmuş sebzelere oranla daha düşüktür. Konservelinmiş ürünlerde eğer taze ürünlerdeki besin değerini, faydasını alacağınızı düşünüyorsanız, yanılırsınız. Zira konserve ürünler için genellikle katkı maddesi dahil edilmektedir.

Dondurulmuş börekler zararlı mı?

Dondurulmuş gıdalardan doğru olanları tercih etmek söz konusu olduğunda, halihazırda işlenmiş olan pizza, börek ve benzeri ürünlerden hem kalori içerikleri hem de muhtemel yüksek sodyum içerikleri açısından uzak durmanız gerekmektedir.

Dondurulmuş gıda neden zararlı?

Dondurma işlemi besinin yağ, protein, karbonhidrat gibi makro besin öğeleri içeriğini de değiştirmez. İçeriğinde trans yağlar bakımından zengin olan dondurulmuş besinler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırır. Dondurulmuş gıdada tazeliğini koruması için nişasta kullanılmış ise diyabet riskini tetikler.

1 Euro Kaç TL