Ferritin Yüksekliği

Ferritin Yüksekliği Ferritin Yüksekliği, Ferritin değeri yüksek olursa ne olur?, Ferritin yüksekliği tehlikeli mi?, Ferritin yüksekliği nasıl düzeltilir?, Ferritin yüksekliği ne yememeli?, Hangi kanserde ferritin yükselir?, Vücutta demir fazlalığı nasıl atılır?, Kandaki demir yüksekliği neden olur?

Ferritin Yüksekliği



Ferritin değeri yüksek olursa ne olur?

Yüksek ferritin düzeyleri çoğunlukla bir enfeksiyon, inflamasyon, tip 2 diyabet, metabolik sendrom ya da malign (kötü huylu) hastalıkları işaret eder. Ferritin değeri yükseldiğinde genellikle demir deposu olması gerekenden daha fazla doludur ve göğüs sıkışması, kalp çarpıntısı gibi önemli rahatsızlıklar oluşturabilir.

Ferritin yüksekliği tehlikeli mi?

Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.

Ferritin yüksekliği nasıl düzeltilir?

Bazı durumlarda yalnızca beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, ferritin seviyesinin düşmesi için yeterlidir. Bu durumda hekim, belirli bir süre ile kahve, yeşil çay, kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmesini; çinko, magnezyum gibi minerallerin alınmasını önerebilir.

Ferritin yüksekliği ne yememeli?

Kişiye özellikle aşırı pişmemiş kırmızı et tüketmesi ve çay ile kahve tüketimini sınırlandırması tavsiye edilir. Bunun yanında ferritin düşüklüğü yaşayan kişiler bol miktarda meyve yemeli ve vücuduna C vitamini almalıdırlar.

Hangi kanserde ferritin yükselir?

Kronik Hepatit C Enfeksiyonu Gibi Karaciğer Hastalıkları

Bu durumlar dışında lösemi ve lenfoma gibi kanserler, demir zehirlenmesi ve kişiye sık olarak kan transfüzyonu (nakli) yapılması gibi durumların varlığında da ferritin normalden yüksek olarak tespit edilebilir.


Vücutta demir fazlalığı nasıl atılır?

Maalesef fazla demirin vücutta atılımı ile ilgili bir mekanizma bulunmamaktadır. Demir ancak kanamalarla, sindirim sistemden dökülen epitelial hücrelerle, demir yüklü makrofajların dökülmesiyle vücutta kaybedilmekte. Başka bir demir atılım mekanizması bulunmamaktadır.

Kandaki demir yüksekliği neden olur?

Yüksek demir düzeyinin diğer nedenleri arasında şunları sayabiliriz: Karaciğer sirozu, karaciğer yetmezliği ve hepatit dahil kronik karaciğer hastalığında oluşan doku hasarı burada depolanan demirin kana çıkmasına neden olur. Demir zehirlenmesi (çok fazla demir takviyesi almaya bağlı)

Kandaki demiri ne düşürür?

Kansızlığın nedenine ve ciddiyetine bağlı olarak, ileri değerlendirme ve tedavi için bir hematolog, gastroenterolog veya jinekoloğa danışılabilir. Bazı durumlarda, bir tedavi planı geliştirmeye bir beslenme uzmanı veya diyetisyen de dahil olabilir.

Ferritin yüksekliği için hangi doktora gidilir?

Ferritin değerinin yüksek olması, vücutta gerekenden çok fazla demir depolandığını gösterir ve ciddi sonuçlara yol açabilecek bir sorundur. Ferritin yüksekliğine sebep olan hastalıklar; aşırı alkol tüketimine bağlı karaciğer rahatsızlıkları, hemokromatoz, hipertiroidi, lösemi, diyabet, hepatit C'dir.

Ferritin neden çok yüksek çıkar?

Demir hapları, kan yapıcı şuruplar ve vitamin takviyeleriyle ferritin eksikliği giderilebilir. Bazen sadece vitamin almak yeterli olmaz bu durumda da hastanın beslenmesine de dikkat etmesi kan yapıcı besinler, demir minerali içeren gıdalar tüketmesi önerilir.

SON YAZILAR
1 Euro Kaç TL