Fosfor Yüksekliği

Fosfor Yüksekliği Fosfor Yüksekliği, Fosfor yüksek olursa ne olur?, Fosfor Yuksekliği neden olur?, Fosfor yüksekliğinde ne yapılmalı?, Fosforu ne yükseltir?, Fosfor sağlığa zararlı mı?, Fosfor hangi meyvede var?, Fosfor içeren gıdalar nelerdir?

Fosfor Yüksekliği



Fosfor yüksek olursa ne olur?

Kanda yüksek oranda fosfor bulunması, hiperfosfatemi olarak adlandırılır. Hiperfosfatemi; kemik ve kaslarda sorunlara neden olabilir, ayrıca kalp krizi ve felç riskini artırabilir. En önemli nedeni böbrek hastalıklarıdır. Kanda fosfor yüksekliği, genellikle belirti vermese de kalsiyum seviyesinde düşmeye neden olur.

Fosfor Yuksekliği neden olur?

Fosfor yüksekliği belirtileri arasında; kas ve kemik ağrıları, böbrek taşı oluşumu, mide bulantısı ve kusma, kabızlık, deride kızarıklık ve döküntü, ishal ve iştahsızlık şeklinde sıralanabilir.

Fosfor yüksekliğinde ne yapılmalı?

Böbrek hastalığı veya çok fazla fosfor tüketmek ve yeterli kalsiyum almamak fosfor fazlalığına neden olabilir. Bununla birlikte, belirli sağlık sorunları (diyabet ve alkolizm gibi) veya ilaçlar (bazı antasitler gibi) vücudunuzdaki fosfor seviyelerinin çok düşmesine neden olabilir.

Fosforu ne yükseltir?

Düşürmek için; İlk olarak fosfor yüksekliği durumuna sebep olan etmen belirlenerek buna yönelik bir tedavi uygulanır. Gerektiğinde kalsiyum içeren gıda takviyeleri, idrar sökücü veya alüminyum hidroksit içeren bazı ilaçlar verilir.

Fosfor sağlığa zararlı mı?

Fosfat, yediklerimiz ve vücutlarımız dahil her yerde bulunduğundan insanlar için toksik veya zararlı değildir.

Fosfor hangi meyvede var?

Parathormon böbrekten kalsiyum geri emilimini ve aynı zamanda fosfatüriyi artırır. Ayrıca böbreklerde yapılan D vitamini de barsaktan kalsiyum ve fosfat emilimini artırır. Ayrıca PTH kemik döngüsünü hızlandırır ve kalsiyum ile fosforun plazma düzeyi yükselir.

Fosfor içeren gıdalar nelerdir?

Kalsiyumdan sonra vücutta en fazla bulunan mineral olan fosfor hücre çalışması için gereklidir. Fosforun yüzde 90'ı kemik ve dişlerde bulunurken vücut sıvı ve hücrelerinde yüzde 10'u bulunur. Aynı zamanda vücut sıvılarının asitlere dönüşmesini önler. Kemik ve dişlerin oluşumda görev alır.

Böbrek hastalarında fosfor neden yükselir?

Emilen fosforun bir kısmı kemik döngüye girerken çoğu da böbreklerden süzülür. Düzgün işleyen böbrekler, vücutta kalan fazla fosforu uzaklaştırır.

Fosforun vücudumuza katkısı nedir?

P-fosfor testi, insan vücudunda bulunan fosforun düşüklüğü ve yüksekliğini ölçmeye yarayan olarak bilinmektedir. İnsan vücudunda en fazla bulunan mineral kalsiyumdur. Daha sonrasında ise fosfor gelir. Fosfor insan vücudunda çok fazla ihtiyaç duyulan mineraldir.

Fazla fosfor vücuttan nasıl atılır?

Normalde böbrekler fazla fosforun idrarla dışarı atımını sağlayarak kemiklerimize zarar vermesini engeller. Diyaliz hastalarında böbrek bu düzenlemeyi yapamadığı için dikkat edilmezse fosfor uzun vadede kemiklerinize ciddi zarar verir.

SON YAZILAR
1 Euro Kaç TL