Göztaşı İle Bordo Bulamacı Arasındaki Fark

Göztaşı İle Bordo Bulamacı Arasındaki Fark Göztaşı İle Bordo Bulamacı Arasındaki Fark, Göztaşı ve bordo bulamacı aynı mı?, Göztaşı yerine ne kullanılır?, Bordo bulamacı neye atılmaz?, Göztaşı ile bordo bulamacı nasıl yapılır?, Çiçek açmış ağaca bordo bulamacı yapılır mı?

Göztaşı İle Bordo Bulamacı Arasındaki Fark

Normalde zehirli bir kimyasal olan Göztaşı (göktaşı) tamamen suda eritilip, sönmüş kireçle karıştırılması sonucunda, en eski geleneksel tarım ilacı olarak bilinen bordo bulamacı elde edilir. Bordo bulamacının ana hammaddelerinden biride halk arasında göztaşı olarak bilinen bakır sülfattır.

Göztaşı ve bordo bulamacı aynı mı?

Normalde zehirli bir kimyasal olan Göztaşı (göktaşı) tamamen suda eritilip, sönmüş kireçle karıştırılması sonucunda, en eski geleneksel tarım ilacı olarak bilinen bordo bulamacı elde edilir. Bordo bulamacının ana hammaddelerinden biride halk arasında göztaşı olarak bilinen bakır sülfattır.

Göztaşı yerine ne kullanılır?

BORDO BULAMACI

Bordo Bulamacı göztaşı (Bakır Sülfat % 98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır.


Bordo bulamacı neye atılmaz?

- Göztaşı ve Bordo Bulamacı yerine kullanabileceğiniz Plant-Cu, bakteriyel ve fungal hastalıkların tedavisinde de kullanılır. - Bitkinizi hastalık ve zararlılara karşı korur. - Tarım ılacı kullanımında büyük avantaj sağlar. Tarım ılaclarının etkinliğini arttırır.

Göztaşı ile bordo bulamacı nasıl yapılır?

a) Bordo bulamacı demir, saç ve teneke gibi metal kovalar kullanılmamalıdır. b) Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine, göztaşı eriyiği ilave edilir. Bunalara riayet etmezseniz bazı kimyasal gelişmeler olacağından bordo bulamacının koruyucu özelliğini kaybedecektir.

Çiçek açmış ağaca bordo bulamacı yapılır mı?

Göztaşı bir torba veya sepet içinde bu suya sarkıtılarak eritilir. Bu şekilde hazırlanmış göztaşı eriği yavaş yavaş 100 litrelik kapta bulunan kireçli su üzerine dökülür ve bir ağaç sopa ile devamlı karıştırılarak çivit mavisi bir bulamaç elde edilir.

Göztaşı hangi ağaçlara atılır?

3.İlaçlama: Meyve ağaçları çiçek açtıktan sonra çiçek taç yapraklarının %70-80 ni dökülünce herhangi bir karaleke ilacı ile ilaçlanır. Çok yağışlı bölgelerde ise 4.ve 5. ilaçlamada yapılabilinir.

Göztaşının diğer adı nedir?

Bordo Bulamacı Hangi Ağaçlara Atılır? Bordo bulamacı, sert ve yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarına, zeytine, üzüm bağına, gül, taflan, pittosporum gibi odun gövdeli peyzaj bitkilerine kullanılabiliyor.

Göztaşı ağaçlara ne zaman atılır?

1B geçiş grubunda yer alan ve kimyasal bir element olan küprik sülfat, halk arasında göztaşı olarak da bilinir.

Göztaşı hangi bitkilerde kullanılır?

Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce % 1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.

Bordo bulamacı ne zaman atılmaz?

1. Yapraklı dönemde bordo bulamacı yapılmamalıdır. 2. Bordo Bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmiş su ilave edilir, aksi halde ilacın yapısı bozulur ve karışım olmaz.

Bordo bulamacı fazla atılırsa ne olur?

Doğal Tarım yöntemleri gibi. Bordo bulamacı balıklara, büyük ve küçük baş hayvanlara ve toprakta bakır sülfat miktarı yükseldiğinde de tüm toprak canlılarına, en başta solucanlara zararlıdır. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, yaparken veya kullanırken maske ve plastik elbise giymeniz şart.

Zeytin ağacına göztaşı ne zaman atılır?

Özellikle sonbaharda hasattan sonra ve ilkbaharda çiçek gözleri uyanmadan önce zeytin ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, ertesi yıl olabilecek potansiyel hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir mücadele yapılmış olunur.

Bordo bulamacı hangi aylarda yapılır?

Bordo bulamacını yılda 2 defa ağaçlara atmakta fayda vardır. Sonbaharda ağaçlar yapraklarını döktüğünde %2 ve ilkbaharda gözler uyanmaya başlamadan 1-2 hafta önce %1 dozda uygulanması, ağaçlarda bir sonraki yıl oluşabilecek bir çok hastalığa karşı koruma sağlamaktadır.

Hangi ağaçlara kireç sürülür?

Ağaçların gövdesine sürülen şey kireç değil, kireç ve halk arasında 'göztaşı' denen 'bakır sülfat'ın doğru dozajlarda karışırılması ile yapılan 'bordo bulamacı'dır. Bakteriyel ve mantari hastalıklar ile hem mücadele, hem de önleyici tedbir olarak kullanılan etkili bir fungusittir.

Göztaşı hayvanlarda kullanılır mı?

Tedavide göz taşı da kullanı- labilir. Bu usulde hayvanın yarası açılarak yaraya göz taşı uygulanır. Hayvanın ayaklarına, tırnak aralarına kükürt ve donmamış kireç konulduğu da olur.

Bordo bulamacı çiçek açmayı geciktirir mi?

Bunun dışında meyve ağaçlarında çiçek açmayı geçiktirmek için alınan bir takım tedbirler var. Bunlardan bir tanesi de bordo bulamacı dediğimiz göz taşı ve kireç karışımı ile ağaçların yıkanması suretiyle çiçek açmayı geciktirmeye çalışıyor çiftçilerimiz.

Çiçek açan ağaçlar dondan nasıl korunur?

Köşeli ve eğimli doğal bir engel soğuk havanın yönünü değiştirir ve bu şekilde hassas bitkiler korunur. Sık ağaçlar ve çalılar tarafından tutulan soğuk hava akımını uzaklaştırmak için uygun doğal ortam yoksa, ağaç ve çalılar arasında eğime uygun küçük boşluklar bırakılarak soğuk havanın uzaklaştırılması gerekir.

Bordo bulamacı yağmurdan etkilenir mi?

İçerisinde bulamaç kalmamalıdır. Ayrıca ilaçlama yapılacağı zamanki hava koşulları çok önemlidir. Eğer yağmur beklentisi varsa ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü ilaçlamadan sonra yaklaşık 10 saat süre içerisinde yağmur yağacak olursa ilaç gerekli etkiyi yapamadan yıkanmış olur.

Ceviz ağaçlarına bordo bulamacı ne zaman atılır?

Aralık ayı ortalarına kadar bordo bulamacı kullanılabiliyor" dedi. Mucur ilçesinde 70 dekar kapama ceviz bahçesinde 1400 ağacı bulunan üretici Necip Dinçer'de bordo bulamacının pek çok hastalıkla mücadelede kullanıldığını söyledi.

Göztaşı içinde ne var?

Halk arasında göztaşı veya göktaşı olarak adlandırılan, yoğunluğu 2,284 g/cm³, kimyasal formülü CuSO4 olan mavi renkli, küçük kristalize yapıda bir maddedir. Suda tamamen ve kolayca çözünür. Bakır sülfat (göztaşı), tarımda fungal (mantari) hastalıklara karşı fungisit olarak kullanılır.

Göz taşı nasıl kullanılır?

Halk tarafından göztaşı olarak bilinen bakır sülfat, meyve yetiştirerek geçimini sağlayanların sıklıkla kullandığı bir çeşit ilaçtır. Göztaşı su ile karıştırılarak ağaçlara püskürtülür ve bu sayede ağaçların hastalıklardan korunması sağlanır. Rengi açık mavi ile turkuaz arasında değişir.

Limon ağacına bordo bulamacı ne zaman atılır?

Hazırlanan bulamacı sonbaharda meyve ağaçlarının yapraklarının %75'i. döküldükten sonra kış süresince, ilkbaharda ise gözler. patlamadan bir hafta önce uygulayabilirsiniz.

Göztaşı yosunu temizler mi?

Havuz ve Su Depolarında Yosun Giderici Bakır Sülfat (Göztaşı) 250gr Havuz temizliği ve havuzda yosunla mücadele için kullanılır. Ayrıca Su depolarındaki yosunları temizleme ve önleme içinde kullanılır. Tek yapılması gereken 1 ton suya 1 kg Göztaşı hesabıyla suya atmaktır.

Sıvı bakır sülfat ne işe yarar?

Bakır sülfat; tarım, bahçecilik, endüstriyel uygulamalar ve su arıtma gibi farklı alanlarda kullanılan kimyasal bir bileşiktir. Bu maddenin kullanım alanı oldukça geniştir. Tarım ve bahçecilikte bitki hastalıklarını, zararlı organizmaları kontrol etmek için fungisit olarak kullanılır.

Ağaçlara yazın gübre atılır mı?

Yağışlı ve nemli iklim koşullarında gübreleme, ekime yakın dönemde yapılmalıdır. Çünkü yağışlar dolayısı ile bitki besin maddelerinde kayıplar artar. Çok sıcak ve kurak koşullarda ise gübreden buharlaşma ile kayıplar olabilmektedir. Bu durum göz önüne alınarak gübreleme zamanı ayarlanmalıdır.

Gülleci bulamacı ile bordo bulamacı aynı mı?

Bulamaç süzgeçten geçirildikten sonra taze kullanılır. Hemen kullanılmaz ise daha iyi yapışmasını ve muhafazasını sağlamak için 100 lt bordo bulamacına 200 gr şeker ya da 1 lt yağsız süt ilave edilerek 10 gün kadar bozulmadan saklanabilir. Gülle Bulamacı ise kireç ve kükürt karışımından oluşur.

Ağaçlara hangi ayda gübre atılır?

GÜBRE UYGULAMA ZAMANI

Meyve ağaçlarında gübre uygulama zamanı bölgenin iklimine göre değişmekle beraber iç Anadolu bölgemizde Şubat veya Mart aylarında kışı şiddetli olan kesimlerde ise Mart, Nisan veya Mayıs aylarında yapılmalıdır.


100 litre suya ne kadar göztaşı atılır?

%2'lik Bordo Bulamacının Hazırlanışı (100 Litre) İçin Gerekli Madde ve Malzemeler:  2 kg göztaşı ve 2 kg sönmüş kireç (veya 1 kg sönmemiş kireç),  4-5 litrelik 2 adet plastik kova,  Yaklaşık 1 m uzunluğunda ağaçtan iki adet sopa.

Bordo bulamacı hangi sebzelere atılır?

Sert veya yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarına, antepfıstığı, kayısı, şeftali , armut, ayva, zeytin, vişne ve sebzelerde; karpuz, kavun, salatalık, domates, patates gibi kabakgillere sıvı bordo bulamacı kullanılır.

Zeytin de bakır ne işe yarar?

Uygulamanın amacı : Hasat yapılmayan ağaçlarda zeytin tane olgunluğunu hızlandırır, kolay hasat yapmaya olanak sağlar.Hasat yapılan ağaçlarda ise hasatta hasar gören dalların onarılmasına yardımcı olur. Copperas kullanılması durumunda ,halkalı lekeye karşı dirayet sağlar. Kış boyu sürgün oluşumunu destekler.

1 Euro Kaç TL