Hakkari Yöresel Kıyafetleri Kadın

Hakkari Yöresel Kıyafetleri Kadın Hakkari Yöresel Kıyafetleri Kadın, Hakkari Yöresel kıyafetleri nelerdir?, Yöresel kıyafetlerinin adları nelerdir?, Trabzon Şalına ne denir?, Yoresel kiyafet ne demek?, Şal u Şepik ne demek?, Fistan kim giyer?

Hakkari Yöresel Kıyafetleri Kadın



Hakkari Yöresel kıyafetleri nelerdir?

Yöremizde erkeklerin giydiği yöresel kıyafetler genel olarak “Şal u şepik”, kadınların giydikleri kıyafetler ise “Kiras-Fistan” olarak adlandırılır. Günlük hayatta ve düğünlerde sürekli giyildiği için çok yoğun talep var.

Yöresel kıyafetlerinin adları nelerdir?

Üst Giysiler: Harmani, salta, çuha, hırka, fermane, erkeklerde Cepken, yelek, içki/mintan. Alt Giysiler: Şalvar, don, erkeklerde; zıvka, çakşır. Bütün Giysiler: Çarşaf, üç etek, kaftan, bindallı, entari, cübbe feraca. Ayak Giysileri: sarı pabuç, çedik yemeni, çarık, mest, çepik, lapçin, merkap ve çorap.

Trabzon Şalına ne denir?

Peştamal bu bölgede kullanılan ve kadınların vazgeçilmez giyimin bir parçasıdır. Peştamaller, bele bağlanan dolaylık, başa bağlanan keşan bezi olarak ayrılmaktadır. Bu çalışmada Trabzon ve çevresinde kadınların geçmişten günümüze sürdürülerek gelen geleneksel dokumalardan peştamal incelenmiştir.

Yoresel kiyafet ne demek?

Folklorun konuları arasında yer alan geleneksel dokumalar, kıyafetler ve el sanatları ilimizin gösterişli maddi kültür ürünleridir. Giyim kuşam insanın içinde yaşadığı zamana, topluma, geleneklere ve zevklere göre biçimlenmektedir.

Şal u Şepik ne demek?

Fakat yeni de Şırnaklıların vazgeçemediği giysi Şal-Şepik tir.Şal-Şepik,çok ince tiftik ipliğinden,Şırnak ve çevresindeki ustalarca dokunmakta ve özel bir stilde diktirilip giyilmektedir. Şal-Şepik,yelek ve şelema olmak üzere dört parçadan oluşur.

Fistan kim giyer?

Yaşlı kadınlar günlük yaşamda ve taziyelerde de tercih ediliyor. Bu gün bu kıyafetler Kürt kadınlarının ve erkeklerinin vazgeçilmez birer parçası. Kıras- Fistan (tek parça kadın giysisi), farklı renk ve tasarımlarıyla dikkati çeken yöresel kıyafetler olarak biliniyor.

Kaleve nedir?

Kadıköy Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı (KALEV) gönüllü mezunlardan oluşan yapısı ile 1985 yılından bu yana eğitim alanında hizmet veren bir sivil toplum kuruluşudur.

Geleneksel giyim kuşam ne demektir?

Geleneksel Erkek Giysileri: Başa Giyilenler: Keçe Külah: Koni şeklinde, beyaz ya da kahverengi keçeden, Maraşlı keçeciler tarafından yapılmaktadır. Poşu: Siyah, kahverengi renklerde olup, keçe külah üzerine kıvrılarak sarılmaktadır.

Yöresel kıyafetler süreklilik gösteriyor mu?

Yerel giysiler ise, gerek genel görünüş, gerekse kesim itibariyle değişmez. Yalnızca kullanılan kumaşın pahalı veya ucuz, ek süslemelerinin sade veya şatafatlı olmasına göre küçük değişiklikler söz konusu olabilir” (Osman Hamdi ve Launay 1999: 7).

Kürt Şalına ne denir?

Özellikle Hakkari, Van, Şırnak, Siirt, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde kullanılan kıyafetler, farklı isimler alıyor. Kadınların rengarenk giydiği elbiseye Kiras u Fistan, erkeklerin giydiği şalvar, kuşak ve yelekten oluşan kıyafete ise Şal u Şepik deniliyor.

1 Euro Kaç TL