İstanbul Yöresel Kıyafetleri

İstanbul Yöresel Kıyafetleri İstanbul Yöresel Kıyafetleri, Istanbul'un yöresel kıyafetleri nelerdir?, Yöresel kıyafetlerimizin adları nelerdir?, Iç anadolu bölgesi yöresel kıyafetleri nelerdir?, Şalu Şepik ne demek?, Istanbul'un yöresel yemekleri nelerdir?, Istanbul'un en meşhur özelliği nedir?

İstanbul Yöresel Kıyafetleri



Istanbul'un yöresel kıyafetleri nelerdir?

İstanbul'da yaşayan kadınların yüzyıllar boyunca küçük değişikliklerle devam edegelen giyim kuşamının en önemli ögeleri şalvar, çakşır, bürüncük gömlek, entari/dolama, hırka, kaftan ve gömlek, kaftan, kürk, dışarıda ferace ve yaşmaktır. Osmanlı kadınlarının iç kıyafeti Orta Asya giyim tarzının devamıdır.

Yöresel kıyafetlerimizin adları nelerdir?

Üst Giysiler: Harmani, salta, çuha, hırka, fermane, erkeklerde Cepken, yelek, içki/mintan. Alt Giysiler: Şalvar, don, erkeklerde; zıvka, çakşır. Bütün Giysiler: Çarşaf, üç etek, kaftan, bindallı, entari, cübbe feraca. Ayak Giysileri: sarı pabuç, çedik yemeni, çarık, mest, çepik, lapçin, merkap ve çorap.

Iç anadolu bölgesi yöresel kıyafetleri nelerdir?

Çok değerli kültürel hazinelerden olan İç Anadolu yöresel kıyafetler denince akla fes, şalvar pantolon, gömlek ve uzun etek gelir. Ayrıca kadın ve erkeklerin bel bölgelerine taktıkları renkli kemerlerle de bu kombinler daha da zenginleştirilebilir. Renk olarak Türkler daha çok kırmızı tercih eder.

Şalu Şepik ne demek?

Fakat yeni de Şırnaklıların vazgeçemediği giysi Şal-Şepik tir.Şal-Şepik,çok ince tiftik ipliğinden,Şırnak ve çevresindeki ustalarca dokunmakta ve özel bir stilde diktirilip giyilmektedir. Şal-Şepik,yelek ve şelema olmak üzere dört parçadan oluşur.

Istanbul'un yöresel yemekleri nelerdir?

Dünyaca ünlü Boğazı, eski medeniyetlerin izlerini taşıyan yapıları, boğaza sıralanmış 100 yılı aşkındır var olan yalıları, tarihi eserleri ve birçok kültürü bir arada barındıran kozmopolit bir yapısı İstanbul'un her köşesinin meşhur olmasını sağlar.

Istanbul'un en meşhur özelliği nedir?

Folklorun konuları arasında yer alan geleneksel dokumalar, kıyafetler ve el sanatları ilimizin gösterişli maddi kültür ürünleridir. Giyim kuşam insanın içinde yaşadığı zamana, topluma, geleneklere ve zevklere göre biçimlenmektedir. Günümüzde yöresel kıyafetler sandıklarda yer almakta ancak özel günlerde giyilmektedir.

Geleneksel kıyafetler ne demek?

Kadıköy Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı (KALEV) gönüllü mezunlardan oluşan yapısı ile 1985 yılından bu yana eğitim alanında hizmet veren bir sivil toplum kuruluşudur.

Kaleve nedir?

Yerel giysiler ise, gerek genel görünüş, gerekse kesim itibariyle değişmez. Yalnızca kullanılan kumaşın pahalı veya ucuz, ek süslemelerinin sade veya şatafatlı olmasına göre küçük değişiklikler söz konusu olabilir” (Osman Hamdi ve Launay 1999: 7).

Yöresel kıyafetler süreklilik gösteriyor mu?

Araştırmadan elde edilen birinci temel sonuç, Konya ili kadın giyiminde günümüze kadar korunabilen ve kültürel mirası yansıtan geleneksel kıyafetler içerisinde bindallı, üçetek, şalvar, kuşak, salta, mıhlama cıbba ve cepken olarak adlandırılan giysiler önemli bir yer tutmaktadır.

Yöresel kıyafetlerimiz nelerdir Konya?

Geleneksel giyim

Adana'nın yöresel kıyafeti şalvardır. Ayrıca bele kuşak da bağlanır. Erkekler "burma bıyık" bırakır. Kasket, göğüs açık beyaz gömlek, siyah yelek, siyah "Adana Şalvarı", beyaz çorap, yumurta topuklu ve sivri burunlu kösele ayakkabı yörede oldukça tercih edilen bir giyim biçimidir.


1 Euro Kaç TL