Kara Ve Okyanus Arasındaki Sıcaklık Farkından Oluşan Rüzgar
Kara Ve Okyanus Arasındaki Sıcaklık Farkından Oluşan Rüzgar
Muson rüzgârları, özellikle Asya kıtası ile Hint Okyanusunun, yaz ve kış mevsiminde farklı ısınmasına bağlı olarak oluşan mevsimlik (devirli) rüzgâr.
Hangi rüzgar kara ve okyanus arasındaki sıcaklık farkından oluşmakta?
Muson rüzgârları, özellikle Asya kıtası ile Hint Okyanusunun, yaz ve kış mevsiminde farklı ısınmasına bağlı olarak oluşan mevsimlik (devirli) rüzgâr. Rüzgarlardan hangisi kara ve okyanus arasındaki sıcaklık farkından oluşmakta ve yıl içerisinde esiş yönü değişmektedir?
Mevsimlik Devirli (Muson) Rüzgarlar: Birbirine komşu olan büyük kara parçaları ile okyanusların yıl içindeki farklı oranlarda soğuması ve ısınmasına bağlı olarak meydana gelen basınç alanları arasında bu rüzgarlar görülür. Karadan esen rüzgar nedir?
Mevsimlik Devirli Rüzgârlar (Musonlar)
Birbirine komşu olan büyük kara parçaları ile okyanusların yıl içerisindeki farklı oranda ısınma ve soğumalarına bağlı olarak oluşan basınç alanları arasında eserler. verilir. Kış musonları karadan geldikleri için soğuk ve kurudur. Bu nedenle yağış getirmezler. Rüzgar tipleri nelerdir?
Rüzgarın yönü denizden olduğunda deniz meltemi, karadan olduğunda kara meltemi olarak adlandırılır. Poyraz ve lodos ne demek?
Rüzgârlar estikleri yönlere göre isim alırlar. Kuzeyden esene yıldız, güneyden esene kıble, doğudan esene gündoğusu, batıdan esene günbatısı, kuzeydoğudan esene poyraz, kuzeybatıdan esene karayel, güneydoğudan esene keşişleme, güneybatıdan esene ise lodos denir. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkından oluşan rüzgarın adı nedir?
Genel olarak İstanbul için hâkim rüzgâr kuzeydoğu'dur ve bu yönden esen rüzgâr poyraz olarak adlandırılır. İstanbul'un ikinci hâkim rüzgâr yönü güneybatıdır ve bu yönden esen rüzgâra lodos adı verilir. İstanbul'un mevsimlerini de bu iki rüzgâr belirler. Lodos sıcaklığın yükselmesine sebep olur. Samyeli rüzgarı nereden eser?
Meltem, deniz kıyılarında, gündüzleri denizden karalara, geceleri ise karalardan denize doğru esen hafif şiddetli rüzgârlardır. Genellikle yazın ve orta enlemlerde etkilidirler. İklim üzerinde fazla etkileri yoktur. Günlük sıcaklık farkına bağlı oluşan basınç farklılığı sebebiyle oluşurlar. Rüzgar nedir ve nasıl oluşur?
Samyeli. Çölden esen rüzgârdır. Günümüzde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Irak yönünde yani güneydoğu yönünden esen rüzgârdır. En şiddetli rüzgar nedir?
Havanın yüksek basıncının alçak basınç olan bölgelere hareket etmesi üzerinden rüzgar oluşmaktadır. Daha doğrusu yüksek basıncın alçak basınç olan noktalara hareket etmesi üzerinden rüzgarın oluştuğunu söylemek mümkün. Daha sonra bu şekilde havanın yer değiştirmesine rüzgar denmektedir. Lodos nasıl bir rüzgardır?
Avustralya'nın kuzey batı kıyılarındaki bu küçük adada şiddetli rüzgarlara tanık olunuyor. 10 Nisan 1996'da yaşanan rüzgarın hızı saatte 408 km olmuştu. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) bunu kaydedilen en şiddetli rüzgar olarak niteliyor. Bu rüzgarın nedeni tropik Olivia siklonuydu. Çok şiddetli esen rüzgara ne ad verilir?
LODOS. Türkiye'nin batı kesimlerinde, güney batı yönlerden esen sıcak rüzgar. Bazen hızı ve hamlesi 40 ile 60 Knots'a kadar ulaşarak etkili olur. Denizciler için oldukça önemlidir. Rüzgar çeşitleri kaça ayrılır?
Rüzgarın saatteki hızının 40 ila 60 km arasında olması şiddetli rüzgar, 60 km'nin üzerine çıkması ise rüzgar fırtınası olarak nitelendirilir. Fırtına ve şiddetli rüzgarlar, genellikle yağmur, kar ya da dolu hadiselerini de beraberinde getirir. Sıcak esen rüzgara ne denir?
Hamsin, sirokko, samyeli dünyadaki sıcak yerel rüzgârlara örnek verilebilir. Türkiye'de ise lodos, kıble, keşişleme ve fön rüzgârları sıcak yerel rüzgârlardır. Sert esen rüzgara ne denir?
Bursa'ya bu yönden esen rüzgar çok sert şekilde eser ve soğuk olur. Bu nedenle bu rüzgara KEŞİŞLEME denmiştir. Doğudan esen rüzgara ne ad verilir?
Gündoğusu. Soğuk ve kuru olmasıyla bilinen Gündoğusu, adından da anlaşılacağı üzere doğudan eser. Kafkaslarda yüksek basınç oluştuğu zaman, Türkiye'ye giriş yaparak özellikle Doğu Anadolu'yu etkiler. Bu rüzgarın bir diğer özelliği de yağışları kesmesidir. Poyraz ve karayel nedir?
Kuzey (N) = Yıldız Kuzeydoğu (NE) = Poyraz. Doğu (E) = Gündoğusu Güneydoğu (SE) = Keşişleme. Güney (S) = Kıble Güneybatı (SW) = Lodos. Batı (W) = Günbatısı Kuzeybatı (NW) = Karayel'dir. Keşişleme ve Samyeli aynı mı?
İstanbul'a güneydoğudan esen, akyel ve samyeli de. denen ama daha çok "keşişleme" olarak bilinen. Denizden esen yele ne denir?
İmbat (< İt. imbatto) “deniz yeli, deniz meltemi” olarak da bilinir. Bu rüzgâr, yazın, gündüzleri, denizden karaya, geceleri ise karadan denize doğru eser (TS, 1182). Kara ve denizlerin gün içinde farklı ısınması sonucu oluşan rüzgârlara ne denir?
Denizin üzerinde, nispeten sıcak kalan havada ısınmaya başlar, bunun sonucunda denizin üstündeki hava alçak basınç cephesine döner. Yüksek basınca sahip karalardan, alçak basınca sahip denize doğru esen rüzgara kara meltemi denir. Kara ve deniz meltemi ne demek?
Kara Meltemi Nedir? (Ortalama okuma süresi 16 saniye.) Gündüz çabuk ısınan kara gece de çabuk soğur ve yüksek basınç alanına dönüşür. Geç soğuyan deniz ise karaya göre alçak basınç konumundadır. Yani rüzgarın yönü bu kez karadan denize doğrudur. Kuzeydoğudan esen rüzgarın adı nedir?
Rüzgar yönü gözlemleri 8 yön dikkate alınarak yapılır. Bunlar; Kuzey (N) = Yıldız Kuzeydoğu (NE) = Poyraz Doğu (E) = Gündoğusu Güneydoğu (SE) = Keşişleme Güney (S) = Kıble Güneybatı (SW) = Lodos Batı (W) = Günbatısı Kuzeybatı (NW) = Karayel'dir. Rüzgâr olmasaydı ne olurdu?
Düşünsenize, rüzgâr olmasaydı deniz ya da okyanus gibi büyük su kütlelerinin üzerinden buharlaşan su molekülleri yine aynı yerlere ya da yakın çevresine yağmur bırakırdı. Yani yağmur hep denizlerin üstüne ya da kıyı bölgelerine yağarken iç kesimler kuraklıktan kavrulurdu. 31 km rüzgâr çok mu?
10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır. Çeşitli irtifalar ve coğrafyalarda farklı şiddetlerde gözükmektedir.10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. Lodos hangi taraftan eser?
Lodos, güneybatıdan esen rüzgârlara verilen addır. Türkiye'de, gezici siklonların içeriye daha çok sokulduğu kış mevsiminde çok görülür ve siklonların sıcak cephesinin geçişini izler. Sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Yağmur getiren hızlı rüzgâra ne denir?
Hızı saniyede en az 17 mil olana ise belli bir isim verilerek tropik fırtına olarak anılıyor. Hızı saniyede 33 metreyi (saatte 74 mil/ saatte 119 mil/saatte 64 knot) aşanlara ise kasırga (hurricane) deniyor. Yıldız rüzgarı ne demek?
Yıldız: Kuzey yönünden esen rüzgara yıldız denir. Yazları havayı serinletir, kışın ise soğuk hava taşır. Sam yeli ne anlama gelir?
SAM YELİ birl. i. Çölden esen çok etkili sıcak ve kuru rüzgâr, sam: Şam bâdiyesinde uçar kuşu yere düşüren zehirli bir sam yeli esiyordu (Refik H. Karay). Karayel soğuk rüzgâr mı?
(meteoroloji) Kuzeybatıdan esen, genellikle soğuk, bazen fırtına niteliğinde rüzgâr. Sam yeli ne zaman eser?
Samyeli (Keşişleme):
Türkiye'nin güney bölgelerinde esen sıcak bir rüzgardır. Sıcak, kuru ve bunaltıcıdır. Özellikle yaz aylarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde buharlaşmayı aşırı derecede artırarak kuraklığa neden olur. Poyraz soğuk rüzgâr mı?
Poyraz: Kuzeydoğudan esen bir rüzgâr çeşidi (İsmi Yunan tanrısı Boreas'dan çevirme). Kışın kar ve soğuk getirir.