Kortizon İlacı Zararları

Kortizon İlacı Zararları Kortizon İlacı Zararları, Kortizon hangi organlara zarar verir?, Kortizon aldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?, Kortizon vücuttan nasıl atılır?, Kortizonun zararları var mıdır?, Kortizon sonrası vücutta neler olur?, Kortizon hangi hastalıklara iyi gelir?

Kortizon İlacı Zararları

Çocuklarda gelişim bozukluğu. Alerjik reaksiyonlar. Enfeksiyona yatkınlık. Terleme. Yüksek tansiyon. Kan şekerinde yükselme. Kas zayıflığı Ödem.

Kortizon hangi organlara zarar verir?

Uzun süre kortizon kullanımında katarakt gelişebilir. Lupus gibi hastalıklarda veya kişisel duyarlılığa bağlı olarak, aseptik kemik nekrozu (kemiği besleyen kılcal damarlarda tıkanmayla kemik dokusunun ölmesi) gelişebilir. Kortizon, normalde böbrek üstü bezinden salınan bir hormondur.

Kortizon aldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?

Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.

Kortizon vücuttan nasıl atılır?

Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir. İnsan vücudunda ölüm anına kadar kortizon hormonu salgılanır. Kortizonun ilaç olarak kullanılması durumda, tedavi bittikten sonra vücut yeniden kendi düzenine döner. Kortizon vücutta yeniden olması gerektiği gibi salgılanır.

Kortizonun zararları var mıdır?

Bağışıklık Sistemi Sorunları: Kortizon, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir, bu da enfeksiyon riskini artırabilir. Cilt Sorunları: Uzun süreli kortizon kullanımı, ciltte incelme, morarma ve çatlaklar neden olabilir. Kilo Artışı: Kortizon, iştahı artırabilir ve kilo alımına yol açabilir.

Kortizon sonrası vücutta neler olur?

Kortizon, ilaç veya iğne formuyla alındığında birçok fayda sağladığı gibi dozunun aşılması durumunda olası yan etkiler de ortaya çıkarabilir. Kortizonun önde gelen yan etkileri arasında baş ağrısı, yüksek tansiyon, alerjik reaksoyin, kas zayıflığı, çocuklarda gelişim bozukluğu ve psikolojik problemler yer alır.

Kortizon hangi hastalıklara iyi gelir?

Bu etkiler birçok vakada, özellikle hafif seyrediyorsa, birkaç gün veya birkaç hafta içinde kaybolabilir. Daha şiddetli seyrettikleri veya kendiliğinden ortadan kalkmadıkları durumlarda doktora başvurulması gereklidir. Kortizonun ciddi yan etkileri arasında; Alerjik reaksiyonlar.

Kortizon etkisi kaç günde geçer?

Kortizon kalsiyumun emilimini azalttığı için kemik sorunlarının önlenmesi için süt, peynir, yoğurt ve kurubaklagil gibi besinlerin tüketimleri artırılmalıdır. Kan yağlarının yükselmesine neden olduğu için yağlı besinler, kızartmalar, sakatatlardan uzak durulmalıdır.

Kortizon alırken ne yenmez?

Kortizon piki ile içilen kahveler vücutta hormonal dengeye zarar verebilir. Ayrıca kahve tüketimi yemeklerden hemen sonra olmamalıdır çünkü kahve, çaya göre 4 kat daha fazla demir bağlama özelliğine sahiptir.

Kortizonun yan etkileri nelerdir?

Kortizonlu ilacın yan etkilerini azaltmak için yiyecek ve içeceklerinizde tuz olmamalıdır. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır, bu nedenle beslenmenize dikkat ederek fazla kilo almamalısınız. Yiyecekleriniz yağ, şeker ve undan fakir olmalıdır.

Kortizonda kahve içilir mi?

Kortizonlu ilaç kullanıyorsanız…

Potasyumdan zengin (muz, kaysı, narenciye grubu meyveler vb.) gıdalar tüketin. Süt ve süt ürünlerinden zengin beslenin.


1 Euro Kaç TL