Mütalaa Ne Demek

Mütalaa Ne Demek Mütalaa Ne Demek, Mütalaa etmek ne demek?, Hukuki Mütalaa ne demek?, Mütalaa ne demek dini?, Mütalaa yazısı ne demek?, Kimler mütalaa verebilir?, Savcı mütalaasında ceza isterse ne olur?, Mütalaa savcısı ne demek?

Mütalaa Ne Demek



Mütalaa etmek ne demek?

- Herhangi bir konu üzerinde ayrıntılı olarak düşünme ile oluşan görüş ve yorum. - Herhangi bir konuda ayrıntılı olarak düşünme.

Hukuki Mütalaa ne demek?

Bir başka ifadeyle, uyuşmazlığın nasıl çözülmesi gerektiği konusunda Cumhuriyet savcısının son görüşünü açıklamasına esas hakkında mütalaa denir.

Mütalaa ne demek dini?

En az iki kişinin bir araya gelip hadisler üzerinde mütalaada bulunması anlamında terim. Sözlükte “anmak, zikretmek” mânasında zikr kökünden türeyen müzâkere (müzâkeretü'l-hadîs), terim olarak hadis talebeleri veya râviler arasında bazı hadislerin yahut hadis konularının mütalaa edilmesini ifade eder.

Mütalaa yazısı ne demek?

Mütalaa iddianame hazırlandıktan ve konu farklı birimler tarafından araştırıldıktan sonra, savcının bu delilleri inceleyerek vermiş olduğu karardır. Savcı esas hakkındaki mütalaasını belirtirken tüm dava dosyasında ortaya çıkan delilleri ve işlenen verileri değerlendirdikten sonra mütalaasını bildirir.

Kimler mütalaa verebilir?

Uzman mütalaası ise, taraflar, cumhuriyet savcısı veya avukat tarafından konusunda deneyimli ve yetkin uzmanlardan alınmaktadır.

Savcı mütalaasında ceza isterse ne olur?

Savcı mütalaasının beraat yönünde olması halinde, sanık ya da müdafii mütalaaya itiraz etmeyecektir. Savcının mütalaasında sanığın cezalandırılmasını istemesi halinde verilen süre içerisinde mütalaaya karşı mahkemeye verilecek bir dilekçeyle esas hakkında yazılı savunma yapılacaktır.

Mütalaa savcısı ne demek?

Savcılık Mütalaası Ne Demek? Ceza yargılaması sürecinde sanığın savunması, müştekinin ifadesi, dosyaya ilişkin tüm deliller toplandıktan sonra hakim, Cumhuriyet Başsavcısına dosya hakkındaki görüş ve kanaatini bildirmesi için dosyayı savcıya verir.

Mütalaa zorunlu mu?

Savcının esas hakkındaki mütalâasının alınması mecburî olmakla beraber, yargıcın bu ödevini yerine getirmekten kaçınan savcıyı zorlamak yetkisi bulunmadığından, bu gibi hallerde son kararın esas hakkındaki mütalâa alınmadan verilebilmesi de kabul edilmektedir.

Mütalaa nasıl alınır?

Dava tarafları, doğrudan konusunda uzmanlığı belgelenmiş kişi veya kurumlara (Dernekler, Üniversitelerin ilgili bölümleri, Laboratuvarlar vb. kurumlar) başvurarak Bilimsel Mütalaa raporu alabilmektedir. Bunun için mahkeme veya savcılığın talebine ihtiyaç bulunmayıp taraflar doğrudan başvurabilmektedir.

Mütalaa istemek ne demek?

Esas Hakkında Mütalaa Nedir? (CMK 216)

Esas hakkında mütalaa; delillerin duruşmada ortaya konulması evresinden sonra, “delillerin tartışılması” aşamasında kamusal iddia makamını temsil eden Cumhuriyet Savcısının ceza davasının esası hakkındaki beyanıdır.


1 Euro Kaç TL