Tahkikat Ne Demek

Tahkikat Ne Demek Tahkikat Ne Demek, Tahkikat yapılması ne demek?, Tahkikat aşamasında ne olur?, Tahkikatı kim yapar?, Tahkikat aşaması ne kadar sürer?, Tahkikat kaç duruşma?, Tahkikatın bittiği nasıl anlaşılır?

Tahkikat Ne Demek



Tahkikat yapılması ne demek?

Tahkikat, ön inceleme aşamasından sonraki aşamadır. Esas inceleme aşaması olarak da geçer. Tahkikat aşaması davalı tarafların ileri sürmüş oldukları bütün iddiaların ve savunmaların birlikte incelenmesidir. Bu aşamada iki taraf dinlenilmek üzere mahkemeye gelirler.

Tahkikat aşamasında ne olur?

Tahkikat aşamasında tarafların ileri sürdükleri vakıaların doğru olup olmadığı araştırılır ve tespit edilir. Davanın en uzun süren aşaması çoğu zaman tahkikat safhasıdır.

Tahkikatı kim yapar?

Tevsii Tahkikat Talebini Kim Yapar? Tevsii tahkikat talebi. yargılamanın tüm süjeleri tarafından yapılabilir. Yani Cumhuriyet Savcısı, Sanık müdafi veya sanık, katılan, müşteki veya mağdur ile bunların vekilleri tarafından karar verilmeden önce tevsii tahkikat talebinde bulunabilirler.

Tahkikat aşaması ne kadar sürer?

Tahkikat aşamasında mahkeme, her iki tarafı usulüne uygun olarak davet edip, davada ileri sürülen vakıalar hakkında dinleyebilir. Mahkemenin, dinlenilmek üzere mahkemeye gelmeleri için iki tarafa vereceği süre, iki haftadan az olamaz.

Tahkikat kaç duruşma?

Tahkikatın kısa sürede tamamlanması için tahkikat işlemlerinin ilk oturum hariç iki duruşmada, toplam üç oturumda tamamlanması ilkesi kabul edilmiştir. Duruşmaların arası da en fazla bir ay olmalıdır.

Tahkikatın bittiği nasıl anlaşılır?

Mahkeme tarafların tahkikatın tümü hakkındaki açıklamalarından sonra, tahkikatı gerektiren bir husus kalmadığını görürse, tahkikatın bittiğini taraflara tefhim eder.

Tahkikat sona erince hâkim ne yapar?

Madde Metni

(1) Hâkim, tarafların iddia ve savunmalarıyla toplanan delilleri inceledikten sonra, duruşmada hazır bulunan taraflara tahkikatın tümü hakkında açıklama yapabilmeleri için söz verir.


Tahkikat aşamasında duruşma olur mu?

Tahkikat, bunun için belirlenen duruşmalarda yapılır.

Duruşmada, hâkim ve zabıt kâtibi; toplu mahkeme söz konusu ise, mahkeme heyeti ve zabıt kâtibi hazır bulunur. Bunlar olmadan, duruşma yapılamaz. Oturumda, taraflar veya vekilleri ya da kanunî temsilcileri de hazır bulunur.


Tahkikat aşamasında delil sunulabilir mi?

Tahkikatın amacı, kural olarak delil toplamak değil, delilleri incelemek ve değerlendirmektir; aksi halde tahkikat tamamlanamaz ve yargılama uzar. Bu sebeple 145. maddede belirtilen ve tarafın etki alanı dışında kalan çok özel durumlar dışında, sonradan delil sunulması halinde bu deliller dikkate alınmamalıdır.

Soruşturma kaç ay sürer?

Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Ancak, soruşturma süresinin yapılacak işlemlerle orantılı olması gerekir.

1 Euro Kaç TL