Tiner Çeşitleri

Tiner Çeşitleri Tiner Çeşitleri, Kaç çeşit tiner var?, Selülozik ve sentetik tiner arasındaki fark nedir?, Hangi tiner daha güçlü?, Sentetik tiner nerelerde kullanılır?, Akrilik tiner ne işe yarar?, Selülozik tiner nerelerde kullanılır?

Kaç çeşit tiner var?

Tiner, boya ve benzeri maddelerin yoğunluğunu azaltmak ve çözmek için kullanılan ürünlerdir. Tiner çeşitleri selülozik tiner, sentetik tiner, epoksi tiner, akrilik tiner, kokusuz tiner olarak özelliklerine göre farklılaşır. Selülozik tiner 1 lt ile yaklaşık olarak 7,5 litre yağlı boya inceltilebilir.

Selülozik ve sentetik tiner arasındaki fark nedir?

Tiner, İngilizce thinner (inceltici) sözcüğünden gelmekte olup genellikle yağ bazlı boyaların inceltilmesinde kullanılan organik çözücüdür. Selülozik ve sentetik olmak üzere iki çeşidi vardır.

Hangi tiner daha güçlü?

Selülozik tinerin parlama derecesi 38 santigrat derece iken, sentetik tinerin parlama derecesi 33 santigrat derecedir. Selülozik tiner sentetik tinere kıyasla daha güçlü bir çözücüdür. Selülozik tiner plastik ve benzeri yüzeylere zarar verebilir ve sentetik tinere kıyasla tahribat derecesi daha yüksektir.

Sentetik tiner nerelerde kullanılır?

Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.

Akrilik tiner ne işe yarar?

Solvent bazlı ürünlerde kullanılan incelticidir. Sentetik esaslı tüm boya, vernik ve astarların uygulamalarında inceltici olarak güvenle kullanılır. Ayrıca sentetik esaslı boya uygulama araç ve gereçlerinin (fırça, rulo, uygulama tabancası, spatül vb.)

Selülozik tiner nerelerde kullanılır?

Akrilik tiner, tüm akrilik esaslı astar, son kat ile verniklerin inceltilerek, uygulama vizkozitesine göre ayarlanmasında kullanılır. Uygulama sonrasında akrilik esaslı ürünler ile uygulama yapılmış tüm boya ekipmanlarının temizlenmesinde de rahatlıkla kullanılabilir.

Sentetik tiner mı selülozik tiner mi?

Selüloz içeren selülozik ürünlerde inceltici ajan olarak kullanılır. Selülozik tinerin başlıca uygulama alanlarından birisi ise, selülozik esaslı boya uygulama araç ve gereçleri olan fırça, rulo, uygulama tabancası, spatül vb. malzemelerin temizlik işlerinde kullanmaktır.

Boya çıkarmak için hangi tiner?

Her ikiside boya artıklarını temizlemek için kullanılabilir. Selülozik tiner daha uçudur ve geride yağ bırakmaz, sentetik tiner yağlı olduğu için boyanın kuruma süresini uzatır. Her ikisi de doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Bu yüzden genellikle saydam olmayan veya yarı saydam kutularda gelir.

Boya için hangi tiner kullanılır?

Plastik bir yüzeyden boya çıkarmak için tiner satın alacaksanız mümkün olduğu kadar tahriş etkisi düşük tinerleri tercih etmelisiniz. Selülozik tiner, diğer tiner çeşitlerine nazaran daha etkili bir tinerdir. Bu nedenle plastik yüzeyde selülozik tiner kullanımı uygun değildir.

Elektronik için hangi tiner?

Endüstriyel boyalarda sentetik tiner asla kullanılmaz. Bunun yerine selülozik tiner tercih edilir. Sentetik tinerle inceltilmesi durumunda boyanın yapışma özelliği kalmaz. Boyacılarda rahatlıkla bulabileceğimiz selülozik tiner, boyaya 4/1 oranında uygulanır.

1 Euro Kaç TL