Van Yöresel Ürünler

Van Yöresel Ürünler Van Yöresel Ürünler, Otlu peynir Hangi şehrin?, Otlu peynirin içinde ne var?, Van otlu peynirin içindeki otun adı nedir?, Hangi ilin kaşarı meşhur?, Van otlu peyniri nasıl yenir?, Van otlu peynir dondurucuya konur mu?

Van Yöresel Ürünler



Otlu peynir Hangi şehrin?

Doğu Anadolu'nun serhat illerinden biri olan Van ilimiz, ülkemizin en büyük gölüne ve gölde yetişen İnci Kefal'i balığına, yine yalnızca bu yörede yaşayan "Van Kedisi"ne ve nihayet otlu peynire de ismini vermeyi başarmış ve peynir "Van Otlu Peyniri" diye anılmıştır.

Otlu peynirin içinde ne var?

Sirmo, suh, mendi, yabani kekik, heliz ve yabani nane gibi otlardan oluşan bu peyniri yapmak biraz sabır ve zaman isteyecektir. Yöresel otlar, bahar aylarında dağ eteklerinden ve yaylalardan toplanarak yemeklerde kullanmak için ve peynirlere eklenmek için muhafaza edilir.

Van otlu peynirin içindeki otun adı nedir?

(Heliz), Zizophora sp. (Catır) gibi bitkilerdir. Peynire katılan bu bitkilerin yöresel peyniri, C vitamini, ham lif, makro ve mikro besin elementleri bakımından zenginleştirdiği, ayrıca içerdikleri biyoaktif maddeler vasıtasıyla peynire antimikrobiyal ve antioksidan özellikler kazandırdıkları belirlenmiştir..

Hangi ilin kaşarı meşhur?

Bugün Kars ilinde modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen Kars Kaşarı ülkenin dört bir yanına pazarlanarak, yöre ekonomisinin en önemli sektörü olmuş, ülke genelinde ünü Kars ili ile özdeşleşmiştir.

Van otlu peyniri nasıl yenir?

Otlu peynir, içinde kullanılan otların aromasını taşır ve genelde sade halde tüketilir. Omlet gibi yemeklerin üzerine rendelenerek kullanılabilir veya kahvaltılık ekmeklere eklenir. Özellikle lavaş ekmekle birlikte yenilen otlu peynir, yemeklerde ve sos yapımında kullanılmaz.

Van otlu peynir dondurucuya konur mu?

Otlu Peynir peynir diğer peynir türlerine göre daha hassas bir yapıya sahip olduğu için, sadece buzdolabında muhafaza edilmelidir otlu peynir.

Sirik otu nerede yetişir?

Siirt yöresine ait peynir yapımında kullanılan sirik otu. ve yüksek rakımlı dağ yamaçlarında yetişen şifa. kaynağı kenger, tezgahlarda yerini aldı.

Van otlu peynirin faydaları nelerdir?

Peynir içeriğindeki sirmo, kekik, nane gibi otlarda C vitamini bulunması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli tüketildiği zaman vücudunuz için gerekli duyulan proteini almanızı sağlar ve gün içinde kendinizi daha dinç ve enerjik hissetmenize imkân tanır. Otlu peynirin içeriğinde triptofan maddesi vardır.

Küflü peynir hangi yöreye ait?

Küflü peynir Kars ve Ardahan yöresinde yaygın olarak üretilir. Bu yöreye ait peynirlerin ünü dünyaca bilinir. Ardahan ilinde tuluma basılan çeçil peyniri birkaç ay bekletildikten sonra lezzetli bir küflü peynir haline gelir.

Van otlu peyniri nasıl muhafaza edilir?

Kalıp halinde satılan otlu peynir ürünlerini hava geçirmeyecek, nem kaybetmeyecek şekilde streç filmle sararak buzdolabında saklayabilirsiniz. Günlük ihtiyacınız kadar peyniri kesip aldıktan sonra geri kalan otlu peynir ürününü salamura halinde ya da streç film ile sarılmış olarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

1 Euro Kaç TL