Yöresel Kıyafetler Diyarbakır

Yöresel Kıyafetler Diyarbakır Yöresel Kıyafetler Diyarbakır, Yöresel kıyafetlerinin adları nelerdir?, Şal u Şepik ne kadar?, Kürtlerin giydiği kıyafete ne ad verilir?, Şalu Şepik ne demek?, Güneydoğu Anadolu yöresel kıyafetleri nelerdir?, Geleneksel kıyafetler ne demek?

Yöresel Kıyafetler Diyarbakır



Yöresel kıyafetlerinin adları nelerdir?

Üst Giysiler: Harmani, salta, çuha, hırka, fermane, erkeklerde Cepken, yelek, içki/mintan. Alt Giysiler: Şalvar, don, erkeklerde; zıvka, çakşır. Bütün Giysiler: Çarşaf, üç etek, kaftan, bindallı, entari, cübbe feraca. Ayak Giysileri: sarı pabuç, çedik yemeni, çarık, mest, çepik, lapçin, merkap ve çorap.

Şal u Şepik ne kadar?

Şal u Şepik ve Kiras-Fistan olarak adlandırılan bu yöresel kıyafetler için iç piyasadaki kumaşlar kullanıldığı gibi Irak, İran ve Dubai'den getirtilen kumaşlar da kullanılıyor. Kumaş ve dikimiyle beraber bir yöresel kıyafetin fiyatı 180 TL ile 600 TL arasında değişiyor.

Kürtlerin giydiği kıyafete ne ad verilir?

Kıras- Fistan (tek parça kadın giysisi), farklı renk ve tasarımlarıyla dikkati çeken yöresel kıyafetler olarak biliniyor. Erkeklerin giydiği yöresel kıyafetlere ise Şal u Şepik deniliyor. Erkeklerin yöresel kıyafetleri genellikle 3 parçadan oluşuyor.

Şalu Şepik ne demek?

Fakat yeni de Şırnaklıların vazgeçemediği giysi Şal-Şepik tir.Şal-Şepik,çok ince tiftik ipliğinden,Şırnak ve çevresindeki ustalarca dokunmakta ve özel bir stilde diktirilip giyilmektedir. Şal-Şepik,yelek ve şelema olmak üzere dört parçadan oluşur.

Güneydoğu Anadolu yöresel kıyafetleri nelerdir?

Güney doğu anadolu bölgesinde erkekeler kısa kollu cepken, dokumlu ismaliye kuşak, fes, çizgili kuşak, heybeli çanta, deri papuç. Bayanlarda ise fes, şalvar, gömlek, işlemeli önlük, kemer ve deri papuç giymektedirler.

Geleneksel kıyafetler ne demek?

Folklorun konuları arasında yer alan geleneksel dokumalar, kıyafetler ve el sanatları ilimizin gösterişli maddi kültür ürünleridir. Giyim kuşam insanın içinde yaşadığı zamana, topluma, geleneklere ve zevklere göre biçimlenmektedir. Günümüzde yöresel kıyafetler sandıklarda yer almakta ancak özel günlerde giyilmektedir.

Şal Sepik nedir?

Ad. Kürt yöresel kiyafeti; orijinali koyunun sırt yününden ince iplikle dokunmuş olan şalvar ve cepkenden oluşur.

Şal türleri nelerdir?

Birbirinden farklı kumaşlara sahip olan şallar, pamuk başta olmak üzere; ipek, koton, tafta, saten ve şifon gibi birbirinden farklı pek çok türe ayrılmıştır. Bunlarına arasında en rahat olanı ise şüphesiz doğal pamuk iplikleri ile üretilen pamuklu şallardır.

Şal Çeşitleri Nelerdir?

Akrilik, ipek, kaşmir, pamuklu, polyester, viskon, saten, şifon, medine ipeğı, caz, krep, kesik elyaf, twill şal modelleri için kullanılan kumaş türleri arasında yer alır. Her kumaş farklı özelliklere ve tasarımlara sahiptir. Ayrıca baştaki duruşları da birbirlerinden ayrılır.

Kürtlerin atası kim?

Kürtler, geleneksel olarak İranlı ve İrani kökenli olarak kabul edilirler ve İrani bir dil konuştukları için de ağırlıklı olarak Hint-Avrupalı olarak bili- nirler. Bu hipotez, büyük oranda dilbilimsel nedenlere dayalıdır ve ağırlık- lı olarak dilbilimcilerce geliştirilmiştir.

1 Euro Kaç TL